Για τις δράσεις στήριξης, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, τα νέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και τις βελτιώσεις των υφιστάμενων συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την παρουσίαση δράσεων στήριξης ανέργων
Για τις δράσεις στήριξης, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, τα νέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και τις βελτιώσεις των υφιστάμενων συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, πρόσωπα που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας ή έχουν λάβει μέρος σε προγράμματα του Οργανισμού.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως προπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα τα επιδόματα που θα αποδίδονταν, υπό κανονικές συνθήκες, έως τις 3 Μαίου, αλλά και η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
Συζητήθηκε, ακόμη, το πώς ο ΟΑΕΔ θα μετατραπεί σ’ έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να επανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τα εύσημα τόσο για την ψηφιακή μετάβαση στη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς για πρώτη φορά όλες οι υπηρεσίες του οργανισμού παρέχονται 100% ψηφιακά όσο και για τη συνεργασία του Οργανισμού με την Google για τις ψηφιακές δεξιότητες.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Γιάννης Σοφρωνάς, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2018 αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και ο Δημήτρης Γρίβας, επιχειρηματίας, πλέον, που έχει αποφοιτήσει από σχολή του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα το τμήμα Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής και τώρα αναπτύσσει τη δική του επιχείρηση. Ο κ. Σωφρονάς, μεταξύ άλλων, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει έκτακτο επίδομα πέραν του τακτικού προσθέτοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Γρίβας εξήγησε τη στενή σχέση του με τον Οργανισμό σε όλα τα στάδια της διαδρομής του από την επαγγελματική κατάρτισή του έως σήμερα.
Ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης ανέφερε:
«Πολύ χαίρομαι που είστε στην παρέα μας έστω και με τηλεδιάσκεψη. Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας δυο κουβέντες για τη δουλειά που έχει κάνει ο ΟΑΕΔ. Να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Διοικητή γιατί νομίζω ότι, πράγματι, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία απλώθηκε γρήγορα από τον Οργανισμό ένα δίχτυ προστασίας, το οποίο είχε να κάνει με την ανάγκη να κινηθούμε με τρόπο έκτακτο αλλά και ταχύτατο.
Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι προπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου, επιδόματα που θα πληρώνονταν κανονικά ως τις 3 Μαΐου. Νομίζω, ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας, η οποία αφορά 200.000 ανέργους. Και βέβαια, νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντική -θα μιλήσουμε στη συνέχεια και με τον Γιάννη για αυτό- η έκτακτη ενίσχυση την οποία δίνουμε ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.
Αλλά, νομίζω, το βασικό ζητούμενο δεν είναι μόνο να σχεδιάσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης. Το σημαντικό είναι πώς ο Οργανισμός θα μετατραπεί σ’ έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους -κυρίως μακροχρόνια ανέργους- να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και η κρίση είναι για εμάς μία ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν μένει πίσω, νοιαζόμαστε για όλους. Πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους πιο αδύναμους στην κοινωνία. Και βέβαια η πρώτη μας έννοια, το πρώτο μας μέλημα, είναι να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα τους κραδασμούς στην αγορά εργασίας από μία αύξηση της ανεργίας και σε αμέσως δεύτερο χρόνο, καθώς η μηχανή της οικονομίας θα ξαναπαίρνει μπρος, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα αυτά τα προγράμματα, έτσι ώστε να δώσουμε μία διέξοδο, μία ρεαλιστική ελπίδα σε παραγωγικούς ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και οι οποίοι έχουν όλη τη διάθεση να ξαναμπούν, να δουλέψουν, να είναι δημιουργικοί, να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους».
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε:
«Νομίζω ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ανάλυση. Και, νομίζω, ότι κύριε Διοικητά, μας δίνει και μια ματιά σε ένα υποσύνολο του εργατικού δυναμικού με αντίστοιχες δεξιότητες, όπως του Γιάννη, δηλαδή άνθρωποι που είναι σε παραγωγικές ηλικίες με σημαντική, με μια καλή εμπειρία, με ένα καλό βιογραφικό, που έχουν μπει στον κόπο να προσθέσουν κάποιες δεξιότητες στις γνώσεις τις οποίες ήδη έχουν, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια πρακτική δυσκολία επανεισόδου στην αγορά εργασίας. Και βέβαια, όσο περνάνε οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες τόσο αυξάνει, φαντάζομαι, το άγχος και η πίεση».
Καταληκτικά, συμπλήρωσε:
«Η αλήθεια είναι – Δημήτρη και Γιάννη – ότι η κρίση μας χτύπησε σε μια κακή συγκυρία, με την έννοια ότι ήταν ξεκάθαρο ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς το 2020, διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Η αγορά είχε αρχίσει να κινείται, η ανεργία μειωνόταν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, σε τέτοιο βαθμό που αρχίζαμε να παρατηρούμε, παρά την αυξημένη ανεργία μεγάλα προβλήματα παντρέματος προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας -ερχόντουσαν οι επιχειρηματίες και μας έλεγαν τις δεξιότητες που ψάχνω δεν μπορώ να τις βρω στην αγορά εργασίας- θα πάμε πίσω, θα μας πάει πίσω αυτή η κρίση. Εκτιμώ ότι θα είναι προσωρινή, θα είναι απότομη, σκληρή, επώδυνη, αλλά προσωρινή. Εξ ου και έχει σημασία σε αυτή την προσωρινή φάση μεγάλης πίεσης να μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη σημαντική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, οι λεγόμενες παθητικές πολιτικές, “επιδοματικές”, είναι μια λέξη φορτισμένη και θετικά και αρνητικά, τα επιδόματα είναι απαραίτητα τη στιγμή που ο άλλος τα έχει ανάγκη, δεν είναι όμως η μακροπρόθεσμη λύση.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας. Να ευχηθώ πραγματικά από καρδιάς καλή δύναμη και σε σένα και στον Δημήτρη και στον διοικητή. Καλή Ανάσταση και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας».
Νέα προγράμματα εργασίας για μακροχρόνια ανέργους σε Δήμους και Περιφέρειες
Σημειώνεται ότι τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω 2 προγραμμάτων:
-Κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός) και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.
-Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ , με 75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750€ μηνιαίως.
Συνεργασία με την Google για Ψηφιακές Δεξιότητες
Ακόμη, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Θα πλαισιωθεί, επίσης, από πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 6 μηνών στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
Νέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας
Επίσης, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω νέα προγράμματα, με συνολικά 31.600 θέσεις εργασίας:
Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, και ∆υτική Ελλάδα.
Πρόγραμμα απασχόλησης 6.000 πτυχιούχων ανέργων (22-29 ετών) υψηλών προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στην ηλικιακή ομάδα 30-49 και σε στοχευμένες ειδικότητες στη ∆υτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.
Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 4.500 νέους (έως 29 ετών) ανέργους που πρώτα θα καταρτιστούν σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης και μετά θα ενταχτούν σε επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση σε τομείς αιχμής και υψηλής ζήτησης στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο.
Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 2.500 ανέργους (έως 29 ετών) με επιδότηση από 10.000 ευρώ (12 μήνες) έως 17.000 ευρώ (18 μήνες). Τουλάχιστον 60% των ωφελουμένων θα είναι γυναίκες.
Πιλοτικό πρόγραμμα εργασιακής ένταξης 1.000 προσφύγων στον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 1.600 άνεργων (18-30 ετών) 7 μηνών στον ιδιωτικό τομέα (500 θέσεις στην Ήπειρο και 1.100 στην Δυτική Ελλάδα).
Βελτιώσεις υφιστάμενων προγραμμάτων απασχόλησης
Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των προγραμμάτων απασχόλησης, τα παρακάτω υφιστάμενα προγράμματα θα τροποποιηθούν, με συνολικά 24.550 θέσεις:
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων μέσω της Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.
Πηγή: skai.gr
Δειτε το άρθρο.